Romatoid Artrit Belirtileri

Romatoid Artrit Belirtileri: yani iltihapli romatizma belirtileri nelerdir?

Romatoid artrit (RA), eklemleri etkileyen kronik, iltihaplı bir hastalıktır. Genellikle el, bilek ve diz eklemlerinde başlar ve zamanla daha geniş alanlara yayılabilir. Erken teşhis, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve yaşam kalitesini artırmak için oldukça önemlidir. 



Romatoid Artrit Nedir?


Romatoid artrit 


Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi vücuduna saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi eklem dokularına zarar vererek iltihaplanmaya ve eklem hasarına yol açmaktadır . 

 Bu durum, zamanla hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Ve çeşitli hastalıklara kapı aralayabilir.

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?


Romatoid artritin erken belirtilerini fark etmek, tedavi sürecinin etkinliğini artırabilecegini soylemistik.  İşte en yaygın romatoid artrit belirtileri:

1. Eklem Ağrısı ve Şişlik

Romatoid artritin en belirgin özelliği eklemlerde ağrı ve şişlik oluşmasıdır. Genellikle el ve bileklerde başlar, ancak zamanla diz, ayak bileği ve omuz gibi diğer eklemleri de etkileyebilir. Kisi, özellikle sabahları veya uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra ağrının  daha belirgin hale geldiğini görebilir. 

2. Sabah Tutukluğu

Hastalığın en yaygın belirtilerinden biri de sabah tutukluğu olarak bilinir. Hasta, uyandıktan sonra eklemlerinde sertlik ve hareket kısıtlılığı hissetmeye başlar.
 Bu durum genellikle bir saatten uzun sürebilir ve gün içinde yavaş yavaş azalir ve etkinligini kaybeder.

3. Yorgunluk ve Halsizlik

Romatoid artrit sadece eklemlere etki etmekle kalmayip, tüm vücudu dahi etkileyen bir hastalıktır. Vucudu koruma görevinde olan bağışıklık sistemi sürekli aktif olduğu için hastalar kendilerini sürekli yorgun ve halsiz hissedebilirler. Ve ne yazik ki bu durum kişinin günlük aktivitelerini yapmayi zorlaştırabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

4. Kilo Kaybı ve İştahsızlık

İltihaplanma süreci, hastanın metabolizmasını etkileyerek kilo kaybı ve iştahsızlığa yol açabilir. Hasta farkında  olmaksızın kilo verebilir ve beslenmeleri kötüye gidebilir,  düzenleri bozulabilir.

5. Ciltte Kızarıklık ve Nodüller

Bazı romatoid artrit hastalarında eklemlerin çevresinde kızarıklık ve sert nodüller oluşabilir. Bu nodüller genellikle ağrısızdır lâkin  iltihaplanma arttıkça vücuda da yavaş yavaş  rahatsızlıklar verecektir.

6. Göz, Akciğer ve Kalp Problemleri

Romatoid artritin sadece eklemleri etkilemedigini dile getirmiştik, malesef ki diğer organları da etkileyebilmekte.
Öyle ki hastalarda göz kuruluğu, akciğer iltihaplanmaları ve dahi kalp sorunları görülebilmektedir. işte tam da  bu nedenle düzenli doktor kontrollerine gitmemiz büyük önem taşımakta.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?


Eğer yukarıda bahsettiğimiz  romatoid artrit, iltihaplı romatizma  belirtilerini fark ettiginizde, vakit kaybetmeden bir uzman doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.  Yapilacak olan erken teşhis, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve eklem hasarını önlemek için çok önemlidir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.