Tarçın M.Ö 3000 yıllarda ilk Çin halkı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Başta Çin olmak üzere zaman içerisinde Asya ülkelerinde de yaygın olarak kullanılmıştır.
Defnegiller ailesinden olan tarçın, ağacın iç gövdesi sıyrılarak elde edilir.Tarçın kabukları soyulurken rulo şeklini alır. Tarçının ana maddesi ise polifenol adı verilen maddedir.
Tarçının içeriğinde flavonoidler, Polifenol ve fenolik asit gibi güçlü antioksidanlar bulunur.
Tarçın yemeklerde özellikle hamur işlerinde ve tatlılarda da lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda ise tarçının çayı ve yağı da daha sık kullanılmaktadır.
Tarçının Faydaları Nelerdir?
• Tarçın antioksidan
olma özelliğine sahip olmasıyla, vücudun savunma sistemini güçlendirir, mikropları öldürür ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Oluşabilecek oksidatif hasarlara karşı vücudu savunmaya alır.
Ayrıca ihtiva ettiği antioksidanlar sayesinde cilt lekeleri, cilt kırışıklığı ve hafıza problemleri gibi yaşlanma belirtilerini de en aza indirir.
• Yapılan çalışmalarda Tip 2 diyabet hastası olan kişiler günlük 1 gram tarçın kullanmaları halinde kan değerlerinde önemli ölçüde iyileşme gözlenmiştir. Kan şekerini düşürerek tedaviye yardımcı olur. Güçlü anti diyabetik özelliğe sahiptir. Kan dolaşımını düzenleyerek sindirim sistemini yavaşlatarak kana geçen glikoz miktarını azaltarak kan şekerini düşürür.
Tavsiye yazı:
Diyabet Hastaları ne yemeli ne iyi gelir?
• Kolesterol seviyesini dengede tutarak kötü kolesterolü engeller.
•Antimikrobiyal
özelliğinden dolayı vücuttan zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar ve
enfeksiyon oluşmasını engeller. Ağız kokusunu giderir ve ağızdaki yaraların
iyileşmesine yardımcı olur.
• Nörodejeneratif hastalıkların oluşumunu büyük ölçüde engeller. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Alzheimer ve parkinson gibi hastalığı olan kişilerde hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ve yatıştırır. Sağlıklı kişiler de ise Hafızayı
güçlendirir, dikkati arttırır.
Tavsiye yazı:
Hafızayı Güçlendiren besinler, bitkiler nelerdir?
•Tarçın eski çağlardan günümüze kadar, inflamasyonu giderme özelliğinden dolayı grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Üst solunum hastalıklarından zatürre, bronşit ve boğaz ağrısına iyi
gelmektedir. Tarçında bulunan biyoaktif bileşenler vücutta oluşan mantar, virüs ve parazitlerle savaşır.
• Tokluk hissi verdiği için diyet yapanların en çok kullandığı bitkilerden birisidir. Daha çok su içine katılarak tüketiliyor.
İlgili okuyabilirsiniz:
Tarçın Nasıl Kullanılır ?
Tarçını sıcak sütünüzün, çayınızın içine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Tarçını sütlü tatlılara, pilavlara, yoğurda ve hamur işlerine ekleyebilirsiniz.
Tarçını bal ve polenle karıştırıp macun yaparak tüketebilirsiniz.
Tarçın çayı Nasıl Yapılır?
Kaynama noktasına gelen sıcak suya bir kabuk tarçını ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatıp içebilirsiniz.
Tarçını kronik hastalığı olanların yada ilaç kullananların ve alerjik rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli kullanmaları veya kullanmdan önce bir doktora danışmaları önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder