Özgüven Nedir?
Özgüven değerlilik hissinin kişinin benliğinde oluşması ve bu hissiyattan mütevellit kişinin kendisi ve etrafında bulunan insanlarla barışcıl bir halde olmasıdır. Ayrıca özünde duygularından emin bir şekilde nerede nasıl davranacağını ve ne demesi gerektiğini bilmesidir.
Özgüvensiz birey özünden emin olmadığı için hayata dair verilen sınavlar da başarı elde edememekte yada o başarıyı çok zor elde etmektedir.
Nasıl Özgüvensiz Oluruz?
Bireyin yaşamış olduğu hayata göre özgüvensizliğin bir çok sebebi olabilmektedir. Dünyaya gelen bir bebek büyüme aşamasında hem fiziksel hemde duysal olarak gelişim göstermektedir. Fakat bu yaşam sürecinde çocuğun duysal gelişimine katkı gösterilmemesi, duygusal gelişiminin göz ardı edilmesi sonucu özgüvensizlik oluşabilmektedir.
Tavsiye yazı: çocuklarda özgüven eksikliğinin belirtileri nelerdir, özgüvenli çocuk nasıl olur, nasıl özgüvenli çocuk yetiştirilir?
Ayrıca özgüvensizliğin bir diğer sebebi ise kişinin başladığı şeylerde başarısız olması, etrafında bulunan insanlar tarafından kâle alınmaması, kırıcı sözler duyması gibi sebeplerden dolayıda bireyde özgüvensizlik meydana gelmektedir.
Oysaki hayatta karşılaştığımız olumsuzluklar, başarısızlıklar, bizim hayat yolunda kazanacağımız başarılara engel olmamalıdır. Başarı her zaman elde edilen bir şey değildir. Başarısızlıkta kabul edilebilir olmalıdır ki özgüven kaybı yaşanmasın.
Özgüvenini kaybetmiş insan depresif, mutsuz, karamsar, kendini ifade edemeyen ve kendi başına karar veremeyendir.
Tabiki özgüveni kazanmanın bir takım yolları vardır. Özgüveni oluşmamış bir birey çabalayarak bu zorluğu pekâlâ aşabilir.
Nasıl Özgüvenli Olunur, Özgüven Kazanmanın Yoları Nelerdir?
• Öncelikle malum olan bir şey var ki o da hayatın her zaman toz pembe olmadığı ve isteklerimizi gümüş tepside sunmadığıdır. Olumsuzlukları pozitif düşünceler ile karşılamak gerekir. "yine başaramayacağım" "ya yine tökezlersem" " yapamazsam millete rezil olacağım" " gibi olumsuz düşüncelerin ayağınıza pranga olmasına, özgüveninizi baltalamasına asla izin vermeyin.
• Özgüvensiz olmanıza sebep olan babanızı, arkadaşınızı, öğretmeninizi, patronunuzu suçlamakla da vakit kaybetmeyin. Onlar sizi tanımadan yargıladılar. Sizi sizden daha iyi tanıyan kimse olmadığını bilmelisiniz ve artık hayatınıza bir yön vermelisiniz. Bende burdayım demelisiniz.
• Dış imaj, fiziksel görünüm her zaman insan ilişkilerinde önemli bir yer edinmiştir. Ya kendinizi bu halinizle sevmeli veyahut özgüveninizi inciten görünümünüzde küçük dokunuşlar yapmalısınız. Sade ve şık giyisiler tercih edin. kendinden emin bir duruş, yürüyüş, oturuş, kalkışınız olsun.
• Bir topluma girdiğinizde gerek konuşma olarak gereksede davranış uslubunuzda hatalar yapacağınızı düşünüyor ve nasıl davranacağını bilemiyorsanız. Kendinize şunu söylemesiniz. " Herkes benim gibi insan" "kimse benden daha özel değil" " Kimse mükemmel değil" " Herkes hata yapabilir" demelisiniz. Kendinize güven aşılamalısınız.
• Kendinizde eksik gördüğünüz şeyleri geliştirmeye çalışın. Konuşma becerisi kazanmaya çalışın. Mülâkatlarda, toplantılarda yada arkadaşlar arası buluşmalar da etrafındaki insanları etkileyenlerin, kendinden emin, çekinmeyen, gülümseyen, göz teması kurabilen, etkili bir uslup ile konuşanlar olduğunu unutmayalım.
Bunun için bol bol kitap okumak çok faydalı olacaktır. Çok güzel bir yazımız olan kitap okumanın faydaları nelerdir, yazımızı da buradan okumanızı tavsiye ederiz.
• İltifatları kabul edin, teşekkür ederek karşılık verin. Gelen iltifatlara karşı gereksiz mütevazilik göstermekten kaçının. Bazen karşınızdaki insanlar sizi gerçekten öyle sanabilirler. Ne cahilce bir düşüncedir ki mütevazi olduğunuzu anlayamazlar. Fazla tevazunun her yerde doğru olmayacağını unutmayın.
Fazla tevazunun özgüveni kırmaya nasıl bir etkisi olabilir ki diyebilirsiniz. Şöyleki böyle bir durumda özgüvensiz, kendinden emin olmayan, utangaç bir imaj çizmiş olursunuz. Ayrıca bu cahil insan sınıfı, sizi düşük, ezik olarak görecek ve ona göre size muamele edeceklerdir. Bu durum ise olası özgüven kaybı yaşamanıza sebep olabilir. Bunlara zemin hazırlamamalısınız.
• Özgüvenini kaybetmiş olan kişi duygu ve düşüncelerinin farkına varmalı, aynı zamanda o duygu ve düşünceleri kontrol altında tutmalıdır.
• Etrafınızda gerçek dostlarınız olsun. Bunlar sizin yanlışlarınızı düzeltmenize yardımcı olurken. İyi yönlerinizi dile getirerek özgüven kazanmanıza destek olurlar.
• Son olarak özgüveninizi kazanma aşamasında bazen tökezleyebilirsiniz. Bunlar gayet normal olasılıklardır. Sadece böyle olumsuz bir durumla karşılaştığınızda direçli olmanız gerekir. Âdeta oluşabilecek hastalık ve virüslere karşı, bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gibi özgüven kazanma yolunda da güçlü bir iradeye sahip olun.
Özgüvensizlik yaşadığınız konu ne olursa olsun gerek insan ilişkileri gerek iş başarısı, gerek fiziksel görünümünüz olsun denemekten, değişmekten vaz geçmemelisiniz. Önce ince ince düşünün, kendinizi iyi analiz edin ve harekete geçin.
Yazımız gözünüzü korkutmasın güzel giyinin, güzel konuşun iyi bir duruş sergileyin hepsi bu kadar :) Umarım özgüveni yüksek, kendinden emin, hayatta mutlu olan bireylerden olursunuz.
Pozitif nasıl düşünebilirim, nasıl pozitif yaşayabilirim? yazımızıda buradan okuyabilirsiniz.
Çok detaylı ve güzel bir çalışma olmuş öz güven kazanmamın yolları adlı yazınız. Sanırım bazende bende yaşıyorum öz güven eksikliği bana da faydası olacak yani bu arada sayfanızda reklam gördüm hayırlı olsun.
YanıtlaSilEvet bazen bu durumu yaşayabiliyoruz.:) sağolun teşekkür ederim
Sil