Omega-3'ün faydaları nelerdir? |
Sağlımızı inşa açısından bir çok faydası olan Omega-3, hem beden sağlığı hemde beyin sağlığı için gerekli ve faydalıdır. Aynı zamanda eksikliği durumunda da hem fiziksel hem zihinsel rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bilim insanlarının faydasında mutabık olduğu önemli bir yağ asiti olan Omega-3 ün bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını sizler için araştırdık. Peki Omega-3 yağ asitlerinin faydaları nelerdir, Omega-3 hangi hastalıklara karşı koruyucudur, günlük alınması gereken Omega-3 miktarı ne kadardır, Omega-3' ün zararları varmıdır? İşte tüm bu sorularınızın cevabını yazımızda bulacaksınız.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları Nelerdir?
• Ruh sağlığı için gereklidir.
Omega-3 de bulunan EPA ve DHA maddeleri beynimiz ve ruh sağlımız için elzemdir. Düzenli olarak Omega-3 alımı zihinsel dalgalanmalara iyi gelir.
Mutsuzluk, huzursuzluk, endişe, anksiyete bozukluğu, depresyon ve bibolar bozukluk gibi ortaya çıkan psikotik rahatsızlıkların altında Omega-3 eksikliği olabilir. Nitekim yapılan araştırmalarda Omega-3 yağ asitlerini barındıran besinleri tüketenlerde depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik rahatsızlıkların azaldığı gözlemlendi.
• Kalp sağlığını koruyucudur:
Omega-3 kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi riskini azaltır. Omega-3 tüketildiğinde damarlarda ki kan basıncı dengelenir ve plak birikiminin önüne geçilir. Kolestrolü düzenler, damar sertliğine iyi gelir.
• Bebeklerin beyin gelişimine katkı sağlar:
Hem anne sütü alan bebeğin hemde anne karnında henüz gelişmekte olan bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için çok önemlidir. Davranış ve iletişim bozukluğunun minimalize olması, otizim ve srebral falsi gibi hastalıkların riskinin azalmasını sağlar. İlerde oluşabilecek dikkat eksikliği gibi sorunların oluşumunu engeller. Hamilelerin ve emziren annelerin Omega-3 den zengin besinler tüketmesi yerinde olacaktır.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir :
Omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler bir çok otoimmün hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Yapılan araştırmalarda bağırsak kanseri riskini % 55 oranında azalttığı ve meme kanserini de önlediği görülmüştür.
• İnflamasyonu( iltihaplanmayı) aza indirir:
Omega-3 yağ asitlerinin faydaları nelerdir? |
• Alzheimer riskini azaltır:
Bazı çalışmalarda Omega-3 yağ asitlerinin yaşlanmaya bağlı, beyin fonksiyonları bozukluğunu aza indirdiği gözlemlendi. Alzheimere karşı Omega-3 alımı arttırılmalıdır.
• Kemik sağlığı için faydalıdır:
Osteoporoz ve artit gibi kemik sağlığını tehdit eden hastalıklarda Omega-3 takviyesiyle kemiklerdeki kalsiyum miktarı arttırılarak kemik erimesi ve artit gibi ciddi kemik rahatsızlıkların önüne geçilmiş olunacaktır.
• Uyku kalitesini yükseltir:
Amerikan Sağlık Enstitüsün'de yapılan bir çalışmaya göre düzenli olarak Omega-3 alımının hem yetişkinlerin hemde çocukların uyku kalitesine olumlu etki ettiği gözlemlendi.
• Konsantrasyonu yükseltir:
Oxford Üniversitesinde yapılan bir araştırmada öğrenme güçlüğü çeken çocuklarda, Omega-3'ü düzenli olarak almaları durumunda öğrenme güçlüğünü kolaylıkla aşabildikleri görüldü.
• Cildi korur ve güzelleştirir:
Omega-3 cildi güneş ışınlarının zararlarından korur, akne oluşumunu önler ve cildi nemlendirerek erken yaşlanmanın önüne geçer. Genç bir cilt görünümü için Omega-3 ihmal edilmemelidir.
• Omega-3 göz sağlığını korur:
Omega-3 yağ asitlerinden DHA nın eksikliği durumunda gözde görme problemleri ortaya çıkabilir. Görme bozukluğu riskini Omega-3 tüketerek azaltabilirsiniz.
• Yumurtalık hastalığı olan polikistik over sendromunu önleyicidir.
• Kilo vermeye yardımcı, obeziteyi önleyicidir.
• Çocuklarda astım riskini önleyicidir.
• Kan şekerini dengeler ve şeker hastalığını önleyicidir.
Omega-3'ün Zararları Varmıdır ?
Yapılan bir çalışmada görüldü ki, kan sulandırıcı ilaç alan kişilerin fazla Omega-3 almaları durumunda beyin kanaması ve kısmı felç gibi hastalıklarla karşılaşabilecekleri belirtildi. Onun için özellikle Omega-3 yağ asitlerini takviye olarak alınmasından ziyade doğal olarak alınması fayda sağlaması açısından doğru olacaktır.
Yine aynı şekilde Cerrahi işlem öncesi Omega-3 önerilmez.
Günlük alınması tavsiye edilen Omega-3 miktarı ise Sağlıklı bir kişinin 500 ve 1000 mg alması yeterli olacaktır. Bu miktar Kişinin hastalığı veya kullandığı ilaçlarına göre değişkenlik gösterebilir.
Omega 3 alımının pandemi döneminde çok daha önem arzettiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim çok detaylı ve güzel bir yazıydı.
YanıtlaSilEvet pandemi döneminde bağışıklığımızı sağlam tutmak adına Omega 3 alımı çok önemli.Rica ederim. Beğenmenize sevindim, ben teşekkür ederim :)
SilBağışıklığımızı güçlendirmek ve sağlığımızı korumak için gerçekten çok faydalı çok güzel bir yazı olmuş, çok güzel bilgiler edindim sağolun
YanıtlaSilRica ederim, beğenmenize sevindim ben teşekkür ederim:)
SilHer şeyin tabi ki fazlası zararlıdır ama günlük alınması gereken miktarı da iyi ayarlarsak epeyce faydalı olacaktır . Okuduğumuz gibi ama ben omega 3 yağ asitlerinin uykuya bu kadar iyi geldiğini ilk kez duydum emeğinize sağlık.
YanıtlaSilEvet miktar çok önemli:) yorumunuzla katkı sağladığınız için teşekkür ederim
Sil