Kayseri Yağlaması Tarifi |
Kayseri yağlaması, son yıllarda bir çok kişinin merak edip tarifini araştırdığı ve mutfağında yer verdiği yöresel lezzetler arasındadır. Kayseri mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Kayseri yağlaması diğer adıyla şebit bolca kıyma ve yufkadan yapılan çok lezzetli bir tattır. Lazanyaya benzetenler ve görünüm olarak lahmacuna benzetenler olsada Kayseri yağlamasının tadı kendine hastır diyebilirim.
Hamurun tek tek açılmasından dolayı el oyalayıcı vakit alan bir yemek olduğunu da söyleyelim. Ama Kayseri yağlaması sevenler zaman zaman lavaşı yapıp dondurucuya kaldırabilirsiniz, böylelikle canınız istediğinde Kayseri yağlamasını kolaylıkla yapabilirsiniz, geriye sadece kıymayı hazırlamak kalacaktır .
Tabi hazır lavaştan yapanlarda oluyor fakat kesinlikle aynı tadı vermeyecektir. Yinede vakti olmayan önceden ev yapımı lavaş hazırlamayalar canı çektiğinde hazır lavaşla da yapabilirler.
Kayseri Yağlaması Nasıl Yapılır?
Hamuru İçin Malzemeler:
4 su bardağı un( unun kalitesine göre miktar değişebilir)
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı maya
1 su bardağı süt ( ılık olacak)
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Kıymalı Harç İçin Malzemeler:
500 gr kıyma
4 adet orta boy domates
1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
toz biber (baharatlar isteğe bağlı)
Sosu için
Yoğurt
Sarımsak
Kayseri Yağlaması Yapılışı:
Kayseri yağlaması nasıl yapılır |
● Bir kaba un, tuz, maya, bir kaşık sıvı yağ koyun ve ılık su, ılık sütü kontrollü ilave ederek mayalı bir hamur elde ediniz, yumuşak bir hamur olacak. Yaptığınız hamuru en az yarım saat kırk dakika mayalanmaya bırakın.
Genelde un, kuru maya, su ve tuzdan mayalı bir hamur yaparak kayseri yağlamasını yapıyorum. Süt ve yağ ilavesi olmasada olur.
● Hamur mayalanırken bu arada iç harcımızı hazırlamaya geçelim. İç harç için tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı ve sıvıyağı alın içine küçük küçük doğranmış kuru soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşince (karamelize olunca) kıymayı ekleyin kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun.
● Kıyma kavrulurken bir yandan domateslerin kabuklarını soyup rondodan geçirin. Kıyma kavrulunca içine sırasıyla önce salçayı ekleyip biraz kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun daha sonra rondodan geçirdiğiniz domates ve baharatları ekleyin kapağını kapatın.
● En son sıcak suyu ilave edin 5 dakika daha ağzı kapalı bir şekilde kaynasın. Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
● Mayalanan hamuru eşit bezelere ayrın ve tabak büyüklüğünde merdane yardımıyla açın. Açarken fazla unlu açmamaya çalışın.
● Isıya dayanıklı Yapışmaz bir tavayı ocağa alın, tava ısınınca açtığınız bezeleri arkalı önlü tavada pişirin. Pişen lavaşların kurumaması için bir bez içine alın.
● Bu arada kıyma soğuduysa biraz ısıtabilirsiniz.
● Servis edeceğiniz tabağa yaptığınız lavaştan bir tanesini koyup üzerine hazırladığınız kıyma harcından ilave edin, güzelce her tarafına kıymayı yayın. Birazcık yufkanın kenarlarından boşluk bırakılabilirsiniz. Sonra ikinci kat için aynı şekilde bir yufka biraz kıyma dökülür ve devamında bu işlem tüm katlara kıyma bitene kadar uygulanır. Kalan lavaşlarınız olursa başka bir zaman kullanmak üzere dondurucuya kaldırabilirsiniz.
● Bir kaseye yoğurt ve ezilmiş 2 diş sarımsak ve tuz ilave edilir. Eğer yoğurt koyu kıvamsa hafif su ile açabilirsiniz.
● Servis ederken üçgen dilimler halinde kesip, uç kısımlarına yoğurt ve üzerine dilerseniz süsleme amaçlı maydonoz ekleyebilirsiniz.
● Hamurlaşmaması ve kıymanın donmaması için bekletilmeden yenmesi tavsiye edilir.
Yapacak olanlara kolay gelsin.
Afiyet olsun.
İlk önce lahmacunları üst üste koymuşlar diye algıladım ama okuyunca değişik bir lezzet olduğu aşikar daha önce denemedim.Ama enfes gözüküyor ellerinize emeğinize sağlık kayseri yağlamasını bizde tadarız umarım.
YanıtlaSilÇok lezzetli bir yemek denemenizi tavsiye ederim:) yorumunuz için teşekkür ederim
Sil