Kitap okumanın faydaları |
Okuduğunuz kitapta, hislerinizi bulabiliyorsanız kitap ile arkadaşlığınız başlamış demektir.
Okuduğunuz kitap ümitsiz anlarınızda cesaretlendirici bir dosttur. Okuduğunuz kitap sizin sessiz psikolojik danışmanınızdır. Eğer ki kişi doğru kitabı bulursa, o kitap onun ruhuna şifadır. Artık güçlü bir ruha sahiptir. Bilinçli, bilgili ve hayata farklı bakabilen biridir, okuduğunuz kitap hayat yolunda rehberiniz olur.
Kitap okumak önemlidir, ama okuduğunu düşünmek daha önemlidir. Okumak düşünceyi besleyen ana kaynak olmalıdır. Okuduğumuzu muhakkak sorgulamak gerekir. Zira" kitap okuyun elinize geçen ne olursa olsun yeterki okuyun" çağrısı ne kadar iyi niyetle söylenmiş olsa da okuyucunun seçici olması elzemdir.
Bedenimiz için doğru beslenme ne kadar önemli ise ruhumuz içinde doğru kitap seçimi bi o kadar önemlidir. Doğru kitap doğru yola götüren bir rehber olmak birlikte, hiç bir bilimsel dayanağı olmayan, yalan ve olumsuz etkilerde bulunan bir kitap ise yanlış yola götüren bir rehberdir.
"İyi kitaplar okumak geçmiş yüzyıllardaki en iyi adamlarla sohbet etmek gibidir" Descartes'in bu sözüde kitap seçiminin ne kadar önemli olduğu hakkında bize yol göstermektedir.
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir, Neden Kitap Okumalıyız?
● Kitap okumak bilgi seviyesini yükseltir. Bilgiye ulaşmanın %83'ü okumak iledir. Bilgili insan önce kendisine daha sonrada gelişmiş bir kişiliğin yansıması olarak topluma faydalı olur.
● Yaşamı sorgulamak ve yaşam kalitesini yükseltmek için kitap okumak gerekir. Ruhumuzun kölelik ve boyunduruklardan kurtacak en etkili ilaç okumaktır.
● Dünya'yı ve tarihi iyi bilmek için kitap okumak gerekir. "Tarihini bilmeyen geleceğe güvenle bakamaz." sözü bu minvalde etkilidir.
● Kitap okumak zihnimizi parlatır. İnsan hangi organını çalıştırırsa o aza daha kuvvetlenir. Kitap okumak beynin iki lobu arasında bağlantı kurar ve beynin daha dinç olmasına katkı sağlar. Yirmili yaşlardan sonra sinir hücreleri ölmeye başlar ve yenilenemeyen tek hücre ise sinir hücreleridir. Sinir hücrelerini korumak okumak ile mümkündür. Araştırmalara göre okumak Alzheimer ve Demansa yakalanma riskini %50 oranında düşürüyor.
● Kitap okumak stresi azaltır. Yapılan bir araştırmada depresyonda olan insanlar için kişisel gelişim kitaplarının faydalı olduğu görüldü.
Sizi o anki stres den alıp içine çeken iyi bir kişisel gelişim kitabı
veya bir roman sizi stres den uzaklaştıracaktır.
Tavsiye yazı: .Stresle başa çıkma yollarını okumanızı tavsiye ederiz.
● Kitap okumak kelime dağarcığınızı zenginleştirir ve etkili bir hitabet sanatına sahip olmakla beraber İyi bir yazar da olmanızı sağlar.
● Kitap okumak toplumda kavga, hırsızlık ve anlaşmazlık gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.
● Kitap okuyan kişiler bir çok konuya hakim olduklarından dolayı girdiği ortamlarda özgüvenli ve kendinden emindirler.
● Kitap okuyanların zorluklarla daha iyi mücadele ettikleri görülmüştür.
toplumda kavga, hırsızlık ve anlaşmazlık gibi sorunların azalmasına da yardımcı olur.
Ohio üniversitesinde yapılan araştırmaya göre kitap okuyanların farkındalığı arttığından dolayı karşılaştığı zorlukları daha rahat atlatabildikleri gözlemlenmiştir.
● Kitap okumak hayatta başarmak istediğiniz alanlarda büyük bir motivasyon kaynağıdır. Hayata karşı umutlarımızı taze tutar.
● Sakin, huzurlu bir uyku için kitap okumak etkilidir. Kitap okumak uykuya dalmayı kolaylaştırır, uykusuzluk çekenler için iyi bir yöntemdir.
Kitap okumak niye önemli |
Kitap Okumanın bu kadar çok faydası varken kitap okumayı hayatımıza katmamız gerekir. Okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kitap okuma alışkanlığı için günlük azda olsa kitap okunmalı. Zaman içerisinde okuma saatlerinizin arttığını ve okumayı sevdiğinizi fark edeceksiniz.
Okuduğunuz kitap sizi heyecanlandırmıyorsa, bilgi vermiyorsa, doğru yolu gösterdiğine inanmıyorsanız, okumaktan da zevk almıyorsanız kendinizi zorlamayın ve o kitabı okumayı bırakın.
Kitap alırken kalın ve yabancı kelimeleri fazlasıyla barındıran kitapları tercih etmemelisiniz. Akıcı, ilginizi çeken kitaplar, okuma zevkinizin yerleşmesi için önemlidir. Kitap okurken sevdiğiniz, ilginizi çeken cümlelerin altını çiziniz.
2016 yılında yapılan araştırmalara göre Türkiye kitap okuma alışkanlığında, dünyada 86. sırada yer alıyor. Türk insanı kitap okumaya günde sadece 1 dakika ayırıyor. Sizlerde kitap okumanın sizlere kattığı faydaları bizimle ve arkadaşlarınız ile paylaşabilirsiniz.
Ya ne kadar güzel bir yazı olmuş ben kitap faydaları ve okumanın faydaları ile ilgili çok yazı okudum ama bu yazı beni bir başka etkiledi. Tabiki daha çok okuyan insnala okumayan insan arasında zaten farkı çok rahat bir şekilde anlayabiliyoruz umarım daha çok okuyan bir toplum oluruz emeğinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim böyle düşünmenize sevindim. Güzel ve içten mesajınız için teşekkür ederim :) saygılar
SilKitap okumak aslında hayatımızın bir parçası olması gerekiyor. Ne yazık ki şu çağda kitap okumak en son iş haline gelmiş. İnşallah gelecek nesillerimizin okuması dileğiyle ruhunuza sağlık.
YanıtlaSilEvet maalesef kitap okumaya vakit ayrılamıyor. Yorunuz için teşekkür ederim
SilDeğerli yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim:)
YanıtlaSilUykuya yardımcı olduğunu ilk defa duydum 👍
YanıtlaSilEvet uykuya geçiş için bayağı faydalı :) yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim
Sileveet ne güzeel yazmışsınız. en büyük hobim kitaplar :)
YanıtlaSilNe güzel kitap dostu birinin yazımı okuyup sevmesi beni mutlu etti, yorumunuz için teşekkür ederim
Silsen okumazsan ben okumazsam nasıl çıkar bu ülke karanlıktan aydınlığa dinin bile ilk emri oku demişken güzel bir yazı dizesi olmuş ğüzel yayınlar iyi bloglamalar
YanıtlaSilYazımızı beğenmenize sevindim, yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ederim.
Sil